Audiocenter-fi Sähköisen musiikin tiedot

Käytettyjen laitteiden edut ja haitat

Tasokkaat audiolaitteet ovat avain hyvään musiikkikokemukseen. Korkealaatuinen kotiteatterijärjestelmä tuo elokuvien katseluun uutta ulottuvuutta, koska se mahdollistaa äänien toistamisen sellaisina kuin ne ovat elokuvaa tehtäessä ajateltu kuultavan. Hyvä bassotoisto saa musiikin sekä muut äänet elämään ja korkeammat rekisterit lisäävät luonnollisuuden tuntua.

Uusi vai käytetty?

Mikäli raha ei ole esteenä, on helppo tapa hankkia tasokas äänentoistolaitteisto uutena. Liikkeissä, joissa myydään audiolaitteita ja muuta kodin elektroniikkaa, löytyy usein lähes rajoittamattomasti valinnanvaraa. Valmiit yhden valmistajan paketit ovat turvallinen tapa hankkia laitteisto kotikäyttöön. Monesti kuitenkin tasokkaat kokonaisuudet moderneilla ominaisuuksilla saattavat olla hyvinkin hintavia. Edullinen tapa hankkia korkeatasoisia äänentoistolaitteita on hankkia ne käytettynä. Jos tyytyy siihen, että laitteet eivät ole aivan viimeisintä huutoa, voi käytetyistä laitteista tehdä todellisia löytöjä.

Käytettyjen laitteiden hankkiminen vaatii kuitenkin ostajalta jonkin verran tietoa. Ensinnäkin tulee tietää, mihin laitteita ollaan hankkimassa. Onko tarkoituksena vahvistaa kotiteatterilla tv:n katselun kokemusta, halutaanko koko kodin kattava audio hifi -järjestelmä tai jotain muuta. Kenties kotona on jo jonkinlainen järjestelmä, johon halutaan lisätä eri komponentteja tai kenties vaihtaa jotkin osat paremman laatuisiin.

Seuraava vaihe onkin sitten sopivan laitteiston etsiminen. Hyvä tapa aloittaa on kierrellä paikalliset liikkeet ja kysellä niiden mahdollista käytettyjen laitteiden tarjontaa. Suurilla ketjuilla ei yleensä ole tällaista toimintaa, joten kannattaa keskittyä pienempiin alan erikoisliikkeisiin. Kivijalkamyymälöiden hyvä puoli on se, että usein niissä työskentelevät myyjät osaavat opastaa laitteiston hankinnassa, joten käytetyn hankinta saattaa olla maallikollekin helpompaa. Kaikki liikkeet eivät välttämättä mainosta myyvänsä käytettyjä tuotteita, mutta kysyä kannattaa silti aina.

Tutustu internetin valikoimaan

On olemassa myöskin audioliikkeitä, joiden toiminta perustuu ainakin osittain käytetyillä laitteilla käytävään kauppaan, ja ne myös mainostavat itseään esimerkiksi netissä. Ostettaessa käytettyjä laitteita tällaisista liikkeistä etuna on paitsi edulliset hinnat myös se, että niidenkin toimintaa säätelee kuluttajansuojalaki. Monet liikkeistä antavat tuotteilleen myöskin jonkinlaisen takuun, joka ei tietenkään vastaa uusille laitteille annettavaa takuuta. Osa liikkeistä toimittaa tavaroita myös ympäri Suomea. Liikkeistä ostettaessa laitteet ovat myös varmasti toimivia.

Jos uskallusta riittää, voi netistä löytää myös monenlaisia käytettyjen tavaroiden markkinoita. Osaava ostaja saattaakin tehdä todellisia löytöjä pilkkahintaan. Laitteita löytyy myös nettihuutokaupoissa. Vaihtoehtona ne saattavat olla hyviä, mutta ostajan täytyy tietää, mitä hakee.

Laitteiden kokeileminen on käytännössä lähes mahdotonta, ja tällä tavoin laitteita ostettaessa ostaja ottaakin tietoisen riskin, sillä yksityishenkilöiden välisessä kaupassa ei ole kuluttajansuojalakia takaamassa rehtiä toimintaa. Laitteiden maksaminenkin on tällaisissa kaupoissa riskitekijä. Laite ei yleensä lähde ostajalle, ennen kuin maksettu summa on myyjän tilillä. Pahimmassa tapauksessa rahat voidaan menettää.

Varmista laitteiden yhteensopivuus

Käytettyjä laitteita hankittaessa on hyvä myös varmistua siitä, että laitteet ovat yhteensopivia. Koska osa laitevalmistajista on käyttänyt omia standardejaan laitteissaan, saattaa niiden sovittaminen yhteen olla hyvinkin haasteellista. Hyväkään komponentti, kuten esimerkiksi kaiuttimet, ei ole edullinen ostos, jos se ei sovi käytettäväksi laitteiston muiden osien kanssa. Lisäksi kannattaa huomioida, että laitteiden mahdollisesti rikkoutuessa niihin ei aina välttämättä ole saatavilla varaosia, mutta kaikkia laitteita ei pystytä edes kotikonstein korjaamaan. Mikäli joudut jättämään laitteen huoltoon, voit varautua siihen, että takuun ulkopuolinen korjaus ei tee käytetyn laitteen ostamisesta edullista.

Harrastajien foorumit

Toisaalta alan harrastajat tuntuvat olevan ainakin nettipalstojen erilaisissa foorumeissa olevan hyvinkin avuliasta sakkia, joten mahdollisiin ongelmiin saattaa saada apua sitäkin kautta. Tämä koskee siis vain laitteiden toimintaa ja niiden korjaamista, ei laitetoimituksia. Alan foorumeissa myös harrastajat saattavat ilmoitella laitteiden myynnistä ja ostamisesta. Tällainen markkinapaikka saattaakin olla varteenotettava tapa hankkia tasokkaita laitteita. Kannattaa toki muistaa, että tämäkin on pääasiassa yksityishenkilöiden välistä kauppaa, jossa on aina tietyt riskit olemassa.

Tänä päivänä kaikenlaisen informaatioteknologian kehitys on päätä huimaavan nopeaa. Asia, joka tänään on in, on huomenna out. Tämä koskee myös mitä suuremmassa määrin kodin audiolaitteita. Nykyään ei enää riitä, että laitteet saavat äänen kuulostamaan hyvältä, vaan niihin pitää olla saatavissa erilaisia sovelluksia eri tarkoituksiin. Ennen kehityksen huipulla olivat DVD-laitteet, tänään niitä on tuskin edes saatavilla.

Laitteistolta vaaditaan yhteensopivuutta mobiililaitteiden kanssa, ja musiikkikin tulee nykyään tiedostoina. Vaikka esimerkiksi vinyylilevysoittimet ovat tehneet jonkinlaista paluuta, on kehityksen suunta kuitenkin toinen. Laitteiden koko pienenee, kun taas ominaisuudet paranevat. Käytetyt laitteet ovat aikansa tuotteita, eivätkä välttämättä sovellu käytettäväksi nykytekniikan kanssa. Tämä ei sinänsä ole ongelma, mutta on silti hyvä muistaa.

Käytettyjen tasokkaiden laitteiden kierrätys on hyvin suotavaa ja jopa toivottua. Osaava harrastaja voi tällä tavoin hankkia huippulaitteiston pilkkahintaan, kunhan on vain valmis hyväksymään sen tosiasian, että käytetty ei ole uutta. Kun tietää, mitä hakee ja hyväksyy sen, että käytetty laite ei välttämättä toimi yhdessä kaikkien uusien alan laitteistojen tarjoamien sovellusten kera, voi vaikka päivittää television katselun aivan uudelle tasolle tarjoamalla hyvän kuvan laadukkuuden lisäksi monipuolisen äänimaailman.

Privacy Policy