Audiocenter-fi Sähköisen musiikin tiedot

Suomalaiset tuotemerkit

Suomalainen osaaminen elektroniikan alalla on tunnettu maailmallakin jo kymmeniä vuosia. Puhelinvalmistaja Nokia lienee kautta aikain tunnetuin suomalainen brändi maailmalla. Toinen tekniikan kärjessä omalla alallaan toimiva yritys on Vaisala, joka valmistaa erilaisia mittauslaitteita sekä -järjestelmiä. Suomessa on siis korkealuokkaista osaamista.

Audiolaitteissa ei välttämättä ole samanlaisia tunnettuja ja suuria nimiä, mutta kyllä osaamista löytyy Suomessa myöskin tältä alalta. Jo vuosia suomalainen kaiutintekniikka on tunnettu ammattilaispiireissä ympäri maailman. Kotioloissa se ei ole niinkään tunnettua lähinnä sen takia, että kotiaudiolaitteiden markkinoita hallitsevat suuret yritykset, joiden tuotteita on myytävänä joka puolella maailmaa.

Osaltaan suomalaisten valmistajien laatukaiuttimien tunnettavuutta maailmalla on rajoittanut niiden pienistä valmistusmääristä johtuva suhteellisen korkea hinta sekä mahdollisesti markkinoinnin pienemmät resurssit kilpailijoihin verrattuna. Moni on kuitenkin tehnyt läpimurron, joten tässä listassa on muutamia tunnetuimpia kotimaisia yhtiöitä.

Olavi Räsänen Oy

Osaamista Suomessa on ollut ainakin vuodesta 1970 lähtien, kun markkinoille ilmestyivät tuolloin OR-kaiuttimet. OR tulee nimestä Olavi Räsänen. Yhtiö aloitti kaiutintuotannon Mikkelissä, ja pian sen valmistamia kaiuttimia vietiin Ruotsiin. He valmistivat myös kaiuttimia kotimaisille elektroniikkaketjuille niiden omilla nimillä, jotka yhdistivät ne osaksi kokoamiaan audiolaitekokonaisuuksia. Yhtiö valmisti myös laitteita tuotemerkeille, kuten Blaupunkt, Philips ja Telefunken.

Vuonna 1974 yhtiö sai käyttöönsä japanilaisen National Panasonic -tuotemerkin ainoana kaiutinvalmistajana Euroopassa. Vuonna 1977 yhtiö lanseerasi ensimmäisen omalla tuotemerkillä myytävän kaiutinmallin, joka sai heti hyvät arvosanat. 80-luvulla se valmisti tuotteita suurille japanilaisille nimille, kuten Yamaha, Hitachi ja Ficher. Tänään yhtiö valmistaa myös tunnettua kaiutinmerkkiä nimeltä Chorus.

Genelec

Iisalmessa toimii laatukaiuttimia valmistava Genelec. Se on valmistanut kaiuttimia ammattilaisille ja viranomaisille jo vuosia, joten yhtiö onkin omalla alueellaan maailman suurin. Yhtiön alkuvaiheisiin kuuluu yhteistyö Yleisradion kanssa, jolle yhtiön perustajat Ilpo Martikainen ja Topi Partanen kehittivät aktiivisen tarkkailukaiuttimen. Parin viikon kehittelyn jälkeen laitteen prototyyppi oli valmis.

Genelec teki paljon ääniratkaisuja myös suuriin saleihin, kuten teattereihin ja Moskovan sirkukseen. Yhtiö valmisti myös Ylelle kaksi ääniautoa. Genelec luopui kuitenkin saliäänirakentamisesta vuonna 1989.

Yhtiö edustaa alansa huippua niin teollisen muotoilun kuin huipputekniikan osaamisessa. Innovatiiviset materiaaliratkaisut ovat myös tunnusomaisia Genelecin tuotteille. Esimerkiksi M-sarjan kaiuttimien kotelo on tehty kierrätettävästä puukomposiittimateriaalista.

Amphion

Kaiutinvalmistaja Amphion Loudspeakers Limited on perustettu vuonna 1998. Sen pääideana on ollut valmistaa hyvälaatuisia kaiuttimia, jotka mahdollistavat puhtaan ja luonnollisen äänentoiston kotioloissa. Kaikki Amphion-kaiuttimet valmistetaan käsityönä Suomessa. Ne myös suunnitellaan toimiviksi osaksi kodin sisustusta.

Yhtiö suuntaa tuotteitansa yhä enemmän myös ammattikäyttöön käytettäväksi äänitysstudioissa. Amphion on myös voittanut useita alan kansainvälisiä palkintoja, esimerkkinä The Absolute Sound 2007 Editors Choice Award -tunnustus.

Aurelia

Aurelia on pieni suomalainen kaiutinvalmistaja, joka on saavuttanut suuren suosion alan harrastajien keskuudessa. Se on erikoistunut kompaktin kokoisiin ja huippuäänenlaatua tuottaviin kaiuttimiin, joissa on myös muotoilu tärkeää.

Aurelian tämän hetken lippulaiva on Aurelia Graphica XL. Se on periaatteessa kaksitiekaiutin, jossa alaäänet toistetaan kuudella linjaan asetetulla bassokaiutinelementeillä ja korkeat äänet CSR-diskanttiratkaisulla. CSR-järjestelmä muodostaa yhtenäisen sylinteriaaltorintaman diskanttitaajuuksilla. Toiminta on samanlainen kuin perinteisimmillä nauhaelementeillä, mutta sillä ei ole niiden perinteisiä rajoituksia. Sylinterimäinen ääniaallon eteneminen poistaa lähes kaikki lattioista, katoista tai seinistä johtuvat heijastukset, jotta se mahdollistaa suoran ja puhtaan äänenkuuntelukokemuksen.

Gradient

Gradient-kaiutinvalmistaja sai varsin vauhdikkaan alun, kun Sibelius-Akatemia tilasi siltä vuonna 1984 kaiuttimia omaan käyttöönsä. Gradient 1.x -sarjan tuotteita on edelleen käytössä ympäri maata. Yhtiö edusti alusta alkaen pohjoismaista muotoilua, joten tuotteen ulkonäkö ja äänentoisto-ominaisuudet loivat yhdessä miellyttävän kokonaisuuden.

Gradient 1.3 -malli oli ensimmäinen, jota valmistettiin myös vientiin, ja se saavuttikin hyvän menestyksen muun muassa Yhdysvalloissa. Mallia valmistettiin vuodesta 1989 vuoteen 1997 asti, ja se on ollut teollisen muotoilun kokoelmissa niin Helsingissä kuin Tokiossakin. Lisäksi laite on kiertänyt suomalaista muotoilua edistävissä näyttelyissä ympäri Eurooppaa.

Vuonna 1991 yhtiö teki yhteistyötä englantilaisen Quad-kaiutinvalmistajan kanssa. Yhteistyön tuloksena syntyi Gradient SW 63 subwoofer-kaiutin, joka yhdessä Quad ESL 63 -kaiuttimen kanssa muodostaa edelleen yhden maailman parhaimpina pidetyistä kaiuttimista kautta aikojen.

Gradient on myös suunnitellut surround-äänentoistolaitteita elokuvateattereihin, ja esimerkiksi vuonna 1994 se lanseerasi Gradient SR 4 -kaiuttimen, joka on edelleen käytössä useissa elokuvateattereissa esimerkiksi Helsingissä.

Vuosien varrella Gradient on tuonut markkinoille jatkuvasti malleja, jotka on palkittu erilaisissa yhteyksissä. Innovatiivinen muotoilu ja kehittynyt äänentoistotekniikka ovat hyviä perustoja valmistettaessa laadukkaita kaiuttimia koti- tai ammattikäyttöön.

Harrin Kaiutin

Yhden miehen yritys Harrin Kaiutin on tunnettu valmistaja alan todellisten harrastajien parissa. 1980-luvun alkupuolella 20 neliömetrin tiloissa aloitellut kaiuttimien rakentaja sai pian tuotteitaan myyntiin paikallisissa radioliikkeissä. Aluksi kaiuttimia valmistettiin erilaisten rakennussarjojen pohjalta, mutta 1990-luvulla alkoi omien mallien rakentaminen. Tuolloin esiteltiin 2,5 metriä korkea pilarikaiutin Audience.

Vuonna 2008 Harrin Kaiutin oli toimittanut yli 7000 kaiutinta maailmalle ja myös rakennussarjoja tuhansittain. Yhtiö on myynyt tuotteitaan suoramyyntinä ja erilaisilla messuilla, mutta pienimuotoista jälleenmyyntiverkostoa on myös jonkin verran.

Privacy Policy