Audiocenter-fi Sähköisen musiikin tiedot

Valitse oikein – Laadukas hankinta kestää

Audiolaitteissa, kuten muissakin tavaroissa, pätee yksi universaali periaate. Ei ole olemassa ”hyvää ja halpaa”. Jos tällainen tuote löytyy, on kyseessä kaksi eri laitetta, jotka ovat: se hyvä ja se halpa. Tämä väite ei kuitenkaan sulje pois sitä tosiasiaa, että laadukkaita laitteita voi silti ostaa edullisesti.

Etsittäessä laadukkaita audiolaitteita on hyvä ja varma valinta kääntyä asiansa osaavan erikoisliikkeen puoleen. Ammattitaitoinen henkilökunta antaa asiantuntevaa neuvontaa niin, että voit olla tyytyväinen tekemääsi valintaan. Harvempi tavallinen kadunkulkija on kovinkaan hyvin perillä eri laitteista ja niiden ominaisuuksista, joten silloin on ammattiapu tervetullutta.

Suurissa jättimyymälöissä taas saattaa myyjien osaaminen olla kovin pinnallista, joten se ei ehkä aina riitä esimerkiksi yhdistelemään eri kokonaisuuksia. Toisaalta suuret myymälät myyvät enimmäkseen yhden valmistajan paketteja, mikä ei aina takaa sen osien parhaita mahdollisia ominaisuuksia.

Mieti käyttötarkoitus huolella

Laitteita hankittaessa on hyvä aloittaa siitä, mihin tarkoitukseen niitä ollaan hankkimassa. Lisäksi on hyvä miettiä, mitä äänentoistolaitteilta vaaditaan sekä niiden mahdollinen yhteensopivuus muiden olemassa olevien tai hankittavien laitteiden kanssa. Vertailu on hyvä aloittaa tunnettujen laatuvalmistajien tuotteista. Tällä tavalla saa helposti käsityksen laitteiden hintatasosta. Normikäyttäjille korkealaatuiset, valmiit tuotepaketit riittävätkin erittäin hyvin. Niiden etu on myöskin varma keskinäinen yhteensopivuus, joka takaa laitteistokokonaisuuden virheettömän toiminnan.

Todellinen alan harrastaja saattaa ehkä hankkia huippulaatuisia erillisiä hifilaitteita ja koota näin mahdollisimman hyvälaatuisen paketin, jonka kaikki komponentit ovat alansa huippua. Yhdistelemällä eri valmistajien huippumalleja voidaan koota todella upeasti toimiva paketti, jota kelpaa vaativankin kuuntelijan kuunnella.

Äänilähteenä voidaan käyttää erilaisia medialaitteita tai esimerkiksi LP-levysoitinta, joka on alkanut nykyään tulla taas muotiin muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Esivahvistin taas vahvistaa äänen päätevahvistimelle, ja siinä on yleensä äänenvoimakkuuden säätö. Päätevahvistin taas vahvistaa ääntä ja ohjaa sen kaiuttimien kautta kuunneltavaksi. Kun nämä kaikki ovat korkealaatuisia, on kuuntelunautintokin sitä.

Ongelmana onkin vain lähinnä se, että tällainen yhdistely vaatii jonkinasteista osaamista ja tietoa eri laitteista. Tällä tavalla hankittuna laitteistolle saattaa kertyä yllättävänkin korkea hinta. Jos kuitenkin ajatellaan esimerkiksi laadukkaan laitteiston käyttömukavuutta ja käyttöikää sekä hankintahintaa verrataan käyttöikään ja jaetaan se vuosien määrällä, eivät kustannukset välttämättä ole niin suuria.

Laadukkaissa laitteissa on useita ominaisuuksia

Laatu maksaa, se on tunnettu tosi asia. Mutta mitä rahalla sitten saa? Esimerkkinä voisi ottaa erään tunnetun kodinkoneliikeketjun mallistosta nettikaupan sivulta kalleimman täydellisen kotiteatterijärjestelmän, joka soveltuu erinomaisesti myös musiikin kuuntelemiseen. Kyseessä on tunnetun valmistajan kotiviihdejärjestelmä. Järjestelmä koostuu vahvistimesta ja niin sanotusta soundbar-kaiutinyksiköstä sekä erillisestä bassoja toistavasta subwooferista.

Koko järjestelmä toimii langattomasti, joten ikäviä kaapelivetoja ei tarvita. Siinä on sisäänrakennettu langattoman verkon yhteys sekä Bluetooth-yhteys. Laitteessa on järjestelmä, joka analysoi huonetilan, jossa sitä käytetään, ja se pystyy säätämään itsensä toimimaan optimaalisesti analysoidussa huoneessa.

Langattoman subwooferin voi piilottaa näkymättömiin, ja se antaa silti täydellisen bassotoiston kaikkialle huoneeseen. Laitteella on myöskin mahdollista kuunnella eri musiikkia eri huoneissa, ja sitä voidaan täydentää muilla saman järjestelmän tuotteilla. Tämä on esimerkki äärettömän korkeatasoisesta yksiköstä.

Hifi-laitteistoon erikoistunut kauppa

Toinen esimerkki on otettu pienehkön hifi-laitteistojen myyntiin keskittyneen kaupan nettisivustoilta. Yleisenä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että hinnan oletetaan korreloivan tuotteiden laadun kanssa.

Laitteistoonhan tarvittiin esivahvistin, ja sellainen kaupoista myös yleensä löytyy. Ominaisuuksia tässä laitteessa luetellaan parin A4-arkin verran. Näiden ominaisuuksien vastineeksi hinta kohoaa kymmeniin tuhansiin euroihin. Pelkkä esivahvistinhan ei kuitenkaan ole yksinään riittävä, joten tarvitaan myös päätevahvistin, jonka hinta on pitkälti yli 10 000 euroa. Niiden lisäksi täytyy hankkia kunnon kaiuttimet.

Kaiuttimiin menee huomattavasti rahaa, sillä esimerkiksi suomalaisen valmistajan laadukas kaiutinpari maksaa lähemmäs 20 000 euroa. Tästä yhdistelmästä puuttuu vielä äänilähde eli mediasoitin tai vastaava tuote. Tällaiselle huippulaadukkaalle laitteistoyhdistelmälle kertyy siis hintaa reilusti yli 50 000 euroa, joka edellyttää jo todellista harrastuksen paloa ja sen lisäksi erittäin paksua lompakkoa.

Mieti vaihtoehtoja

Tavalliselle käyttäjälle tuollainen setti jäänee haaveeksi, jos edes sellaiseksi, koska normikäyttäjä tuskin on edes tietoinen kyseisen hintaluokan olemassaolosta. Edullisempikin laitteisto, kuten aikaisemmin mainittu valmispaketti, riittää antamaan huikean kuuntelukokemuksen käyttäjälleen. Senkin hintaluokan laitteistojen elinkaari on pitkä, jos niitä käytetään valmistajan tarkoittamalla tavalla edellyttäen, ettei tehdä omia lisävirityksiä laitteistoon. Aina on yhtenä vaihtoehtona käytettyjen ja vaihdossa tulleiden laitteiden hankinta, jossa kustannukset saattavat jäädä murto-osaan uuden laitteiston hinnasta.

On myös hyvä muistaa, että ostoksia tehtäessä kyllä hifi-kauppaan erikoistuneet liikkeetkin tarjoavat esimerkiksi valmiita paketteja suhteellisen edulliseen hintaan. Selaamalla nettisivustoja voi tehdä hyviä löytöjä, koska internetin tarjonta on lähes rajaton.

Audiolaitteissakin pätee universaali totuus, että laadusta joutuu maksamaan. Kuinka paljon, on kiinni jokaisen omista mieltymyksistä ja rahapussin koosta. On hyvä painaa mieleen, että laatu käsitteenä sisältää myös kestävyyden.

Privacy Policy