Audiocenter-fi Sähköisen musiikin tiedot

Hifi-harrastajat

Jos puhutaan yleisellä tasolla rahaa vievistä harrastuksista, niin varmasti ensimmäisenä tulee mieleen monet urheilulajit, matkustelu ja erilaiset taideharrastukset. Toki kaikkiin harrastuksiin saa upotettua rahaa juuri niin paljon kuin vain haluaa. Tähän joukkoon kuuluu myös hifi- ja audiolaitteiden harrastaminen.

Hifi on toki käsitteenä melko joustava, ja jokaisella harrastajallakin on varmasti hieman oma käsityksensä siitä, mitä tämän kategorian alle voidaan lukea. Hifi tarkoittaa tiivistettynä median toistamista mahdollisimman alkuperäisessä muodossa. Tämä kuulostaa toki helpolta ja yksinkertaiselta tehtävältä. Kun sitä lähdetään tarkemmin tutkimaan, on se loputon suo jopa aktiivisellekin harrastajalle.

Silti lukuisat ihmiset käyttävät kuitenkin suuren osan vapaa-ajastaan tällaisten laitteiden toiminnan opiskeluun, uutuuksien seuraamiseen, omien laitteistoidensa virittämiseen ja jotkut jopa omien laitteiden rakentamiseen. Mikä tällaisessa toiminnassa sitten ihmisiä viehättää?

Vain taivas on rajana

Kaikkien muiden harrastusten tavoin saa hifi-laitteistoihin ja niiden säätämiseen upotettua loputtomia määriä aikaa ja rahaa. Toiselle riittää 80-luvun Toyota Corollan oviin asennetut etukaiuttimet tasokkaalla radiolla ja takakonttiin asennettu subwoofer, joka on matalimpia taajuuksia toistava kaiutin ja jonka korvien tärisyttävän jytkeen lopputuloksesta olemme kaikki saaneet nauttia joskus kaupungilla kävellessä. Sen sijaan joku toinen voi käyttää tuhansia euroja kotinsa elokuvahuoneen laitteistoon ja satoja tunteja laitteiston optimaaliseen tilaan säätämiseen.

Mikään järjestelmä ei siis ole koskaan valmis, joten tässäkin mielessä voi alan harrastajien intohimoa hyvin ymmärtää. Kaikki tällaiseen toimintaan viittaava tuo varmasti iloa tekijälleen. Jokaisella, joka arvostaa hyvää laatua äänentoistossa, videossa tai perinteisissä still-kuvissa, tavoitteena on aina pyrkiä parempaan ja nautittavampaan toistamiseen, oli käyttöympäristö sitten mikä tahansa.

Ääni

Jos keskitytään yleisimmin hifi-termiin yhdistettyyn tallennusmuotoon eli ääneen, ovat mahdollisuudet rajattomat niin kauan kuin lompakko kestää. Kuka tahansa voi esimerkiksi verrata esimerkiksi omasta älypuhelimestaan tai kannettavasta tietokoneestaan lähtevää ääntä halvimmilla nappikuulokkeilla tai esimerkiksi ammattilaiskäyttöön suunnitelluilla studiokuulokkeilla.

Jo tällaisessa asiassa ero on käsittämätön. Onkin todennäköistä, että suurin osa kuuntelisi mieluummin musiikkia työmatkallaan laadukkaampaan äänentoistoon kykenevistä kuulokkeista. Tällä tavalla äänen lähde säilyy samana, kun taas ainoastaan toistolaite vaihtuu. Jos sama skenaario viedään kotiin tai elokuvateatteriin, tulee muuttujia lisää useita. Tällöin lopputulokseen vaikuttavat niin äänilähde, kuten toki aina kuulokkeita valittaessakin, äänilähteen ja kaiuttimien välissä oleva vahvistin tai useammat vahvistimet sekä lopullisen korviin kantautuvan äänen toistavat kaiuttimet.

Kaikki nämä tekijät vaikuttavat lopputulokseen eli siihen, miltä ääni ihmiskorvaan kuulostaa ja kuinka lähellä se on sen alkuperäistä muotoa. Kun tähän lisätään se, että nykyisin etenkin kotiteattereissa ja elokuvateattereissa on hyvin yleistä käyttää niin sanottua monikanavaääntä, riittää oikean yhdistelmän löytämisessä mietittävää taitavammallekin hifi-ammattilaiselle.

Monikanavaäänestä puhuttaessa tarkoitetaan useampien kaiuttimien yhdistelmiä, joissa lopputulos kuulostaa siltä kuin olisit oikeasti paikassa, jossa ääni kuuluu. Koska vanhanajan vinyylilevyt usein kykenevät yhä parhaimpaan mahdolliseen äänenlaatuun, ovat vinyylisoittimet myös suuressa suosiossa osana hifi-kokonaisuutta. Aina siis uusin laitteisto ei takaa parasta laatua.

Lisätietoa harrastajille

Vuosittain lisätietoa ja uusinta teknologiaa janoaville on saatavilla hyvin tietoa alan harrastajille suunnatuissa tapahtumissa, kuten Messukeskuksessa järjestettävässä Digi Expo- sekä Hifi Expo -messuilla, joissa eri valmistajat esittelevät uutuuksiaan. Toki messuympäristössä testattu laite kuulostaa lähes aina erilaiselta kuin oikeassa käyttöympäristössään, joten parhaisiin tuloksiin päästään ilman muuta vain kokeilemalla eri yhdistelmiä omassa käytössään.

Harrastajan näkökulmasta voi kuitenkin sanoa, että vaivannäkö yleensä kuitenkin kannattaa. Pienikin investointi esimerkiksi laadukkaisiin kuulokkeisiin, jotka sopivat omaan mielimusiikkiin ja käyttötottumuksiin täydellisesti, saattaa helpostikin luoda euforisen tunteen todella pitkäksi aikaa. Laadukkaat laitteet nimittäin kestävät rajumpaakin käyttöä todella hyvin, ja vuosien saatossa omista lempikuulokkeista tulee osa identiteettiä.

Joillekin taas kuulokkeet eivät merkitse yhtään mitään, vaan he haluavat olohuoneeseensa täydellisen monikanavaisen äänentoiston videotykillä varustettuna, jotta niiden parissa kelpaa tunnelmoida elokuvia ja sarjoja. Ehkäpä juuri tästä asiasta hifi-harrastuksessa yleensä on kyse eli omaan käyttötarkoitukseen täydellisesti sopiva laitteisto yhdistettynä hyvälaatuiseen materiaaliin, kuten musiikkitallenteeseen, elokuvaan tai perheen lomakuva-albumiin, takaa parhaan kokemuksen harrastajalleen.

Kallein vain halvin?

Kuten kaikessa teknologiassa, on myös omaa hifi-laitteistoa valittaessa hyvä pitää mielessä, että kallein laitteisto ei aina ole avain onneen. Kuten aikaisemmin todettiin, niin paras lopputulos riippuu nimenomaan käyttötarkoitukseensa parhaiten soveltuvasta laitteistosta. Juoksulenkille tarkoitetut ja siinä tarkoituksessa hyvin toimivat kuulokkeet eivät siis ole välttämättä ole paras vaihtoehto elokuvien katseluun videotykiltä.

Tällaisiin asioihin on hyvä kysyä neuvoa myös muilta alan harrastajilta esimerkiksi messutapahtumissa tai forumeilta. Toki myös alan asiantuntijat ovat valmiita auttamaan tarvittaessa. Suosituimpia ja perinteisimpiä, laadultaan tasaisena pidettyjä valmistajia markkinoilla ovat muun muassa Sony, Yamaha, JBL sekä LG.

Koska hifi-harrastajat suhtautuvat usein harrastukseen intohimolla, löytyy alan forumeilta myös paljon käyttäjäkokemuksien perusteella kirjoitettuja arvosteluja. Nämä arviot kannattaa myös pitää mielessä omaa laitteistoaan hankkiessa.

Privacy Policy